Cart button
Dropdown button
Veelgezocht Hengels / Molens / Aas
Webshop Keurmerk

Vliegvis

Vliegvis

Vliegvissen is een actieve manier van vissen. Bij hengelsport vliegvissen wordt gebruik gemaakt van het gewicht van de lijn om het aas te werpen en vervolgens in of op het water te landen. Het herkenbare van vliegvissen is natuurlijk de kunstvlieg die je gebruikt als aas, maar waar komt dit idee eigenlijk vandaan?

from 435

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

from 435

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Daarom van Benthem

Veilig betalen en verzenden

Betaalmethodes en verzendmethodes Van Benthem
 • Hoe het Vliegvissen begon
 • Wat is Vliegvissen
 • Vliegvis uitrusting
 • Als we de boeken moeten geloven zijn de Chinezen 2000 jaar voor ons tijdperk al begonnen met vlieg vissen, ook wel ‘fly fishing’ genoemd. Deze mensen maakten gebruik van veren en geslepen stukjes bot om zo een insect na te bootsen. Vroeger werd er gebruik gemaakt van een stuk bamboe.

  Het moderne vissen met de vlieg is geboren in Engeland. Het flyfishing is daar ook groot en internationaal geworden. Hierdoor worden er veel Engelse termen gebruikt, waardoor de drempel naar vliegvissen wat hoog kan zijn. Dit is jammer, want wij zouden graag iedereen de ervaring willen geven van het avontuurlijke en actiegerichte vliegvissen. Tenslotte kan iedere visser over kan gaan tot vliegvissen, als hij dat wil. Wij bieden daarom, in onze vliegvis winkel, graag advies aan mensen die het vliegvissen wel eens zouden willen uitproberen. Uiteraard kun je ook vragen stellen via de vliegvis shop over welk vliegvismateriaal je nodig hebt.

  Vliegvissen is niet gemakkelijk om jezelf aan te leren. Daardoor bieden wij jou een helpende hand aan om zo goed mogelijk advies te geven over je keuze van van vliegvis spullen kopen en het kunnen volgen van eventuele vlieg vis cursussen en het maken van eigen kunstvliegen! Wij hebben een assortiment op onze vliegvissen webshop waarmee jij de wateren kunt opzoeken en het vliegvissen zo volledig mogelijk kan uitoefenen, maar vooral het zo intens mogelijk kunnen beleven!

 • Als mensen denken aan vliegvissen kunnen zij het beeld krijgen van de uitdagende Scandinavische wateren of het onvoorspelbare Alaska. Hier is het natuurlijk fantastisch om te vliegvissen, maar de vliegvissers zullen niet ontkennen dat er in Nederland niets te beleven valt wat betreft vliegvissen. Zo is vliegvissen op stilstaand water veel moeilijker dan het vissen op stromend water. De vis ziet ons namelijk veel eerder als het wateroppervlak niet gerimpeld is. Daarnaast moet de visser in de polder in bijna alle gevallen verder kunnen werpen dan de forelvisser in zijn meestal smalle beken, want grote voorns zijn schuwer dan forellen. Wij zeggen: ga die uitdaging aan!

  Vliegvissen gaat natuurlijk niet vanzelf. Wat vroeger gedaan werd met een stuk bamboe hebben wij tegenwoordig vliegvissen materiaal zo uitgebreid in vliegviswinkels dat er voor iedere visser wel iets wenselijk bij zit. Door ons assortiment aan vliegvis spullen in onze vliegvisshop, kun je het vliegvissen uitdagender, lichter, maar voor persoonlijk maken. Uiteraard zijn er basismaterialen die je bij het vissen met de vlieg nodig hebt.

  - vliegenhengel
  - vliegenreel
  - vliegenlijn
  - leader/ vliegenonderlijn
  - vlieg

  De vliegvisser gebruikt een andere hengel dan bijvoorbeeld de karpervisser. De vliegvishengel is herkenbaar aan de reelhouder. Het uiteinde van de vlieghengel is vaak voorzien van slangenogen. Vliegenhengels variëren van verschillende materialen. Zo hebben wij de moderne hengel gemaakt van grafiet of carbon, maar zijn er ook hengels van splitcane en andere fibers. Het doel is wel om de hengel zo licht mogelijk te houden. Er zijn verschillende gewichtsklassen waarin je vliegenhengels kunt onderverdelen. Deze klassen worden aangegeven in de nu wereldwijd gehanteerde Association of Fishing Tackle Manufacturers of Amerika, ook wel AFTMA code genoemd. Ga je bijvoorbeeld voor Nederlandse voorns? Dan adviseren wij een hengel in de klasse vier of 5. Voor snoek en het vissen op zee is een zwaardere hengel aan te bevelen. AFTMA zeven of acht is dan een gebruikelijke gewicht. Zo zijn er nog genoeg andere aspecten waar je rekening mee kunt houden op welk vissoort je gaat vissen. De vliegenhengels met bijhorende informatie kun je vinden bij vliegenhengels op onze webshop. Wil je weten welke vliegenhengel het beste bij jou past? Wij zoeken dat graag samen met je uit in onze fly fishing shop of in onze vliegviswinkel.

 • De vliegenreel.
  Een vliegvisreel is in principe een as met een spoel waar de lijn op wordt gewikkeld. De reel heeft bij het vliegvissen een eenvoudige, maar wel een belangrijke taak, namelijk het verzameld houden van de vliegenlijn. Ook reels zijn in verschillende soorten en mate verkrijgbaar. Als je bijvoorbeeld ‘werpt en vist’ ben je het meest gebaat bij een standaard reel. Voordelen hiervan zijn:

  - licht in gewicht
  - goedkoop
  - bevatten weinig mechaniek

  Bij het drillen heb je meer gemak van een automatische reel. Deze reel is voorzien van een veer die gespannen wordt naarmate men lijn van de reel neem en die uitgerust zijn met een hendeltje dat deze veer weer doet ontspannen. De veer brengt de spoel weer aan het draaien en windt automatisch de afgestripte lijn op de spoel terug. Meer tijd om die vis binnen te halen dus! Ben je benieuwd welke verschillen er nog meer zijn wat betreft reels? Neem gauw een kijkje bij ons vliegvis reels aanbod!
  Een goede vlieglijn mag zeker niet ontbreken in je vliegvisuitrusting. Een goede lijn is belangrijk, omdat lijnen snel kunnen beschadigingen en hard kunnen worden en dat is natuurlijk zonde. Een lijn is goed wanneer ze soepel blijft en geen geheugen hebben. Hiermee wordt bedoeld dat als de lijn van de reel komt ze niet blijft kringelen in de slagen van de reel. De meest gebruikte vliegenlijn is de drijvende lijnen. Ze zijn gemaakt dun nylon en hebben gevlochten kern. Daarnaast heeft ze een coating van zachte kunststof waarin luchtbelletjes zijn ingesloten. De term ‘stevig visdraad’ mag zij dus volledig dragen. Naast dat je een goede lijn moet hebben is het uiterst belangrijk dat je deze lijn ook onderhoud. Lijnen slijten snel door veroudering en beschadiging. Om dit tegen te gaan hebben wij verschillende soorten producten om de lijn schoon te houden, maar ook soepel. Dit gaat je geld besparen, omdat je hierdoor niet telkens een nieuwe lijn hoeft te kopen. Ook dit is uiteraard te vinden bij de accessoires van het vliegvissen op onze vliegvis webshop en in onze winkel!

  Merendeel van de vliegenlijnen eindigt in een dunne punt. Aan deze punt kan geen vlieg worden geknoopt en is te stug om een knoop in te leggen. Voor de verbinding met de vlieg wordt aan de punt van de vliegenlijn een onderlijn geknoopt, ook wel leader genoemd. Als vliegvisser wil je de vlieg natuurlijk precies daar krijgen waar die moet zijn. Een goede leader is daarbij onmisbaar. Wij hebben leaders die van dik naar dun nylon verlopen, zodat de vliegenlijn perfect overloopt in de leader. Hierdoor word jij geholpen om zo precies mogelijk te kunnen werpen!
  Bij vliegvissen hoort natuurlijk de vlieg als aas. Deze kunstvlieg moet de vis verleiden om te bijten. Maar waarom happen vissen eigenlijk op kunstvliegen? Hier zijn in grote lijnen twee redenen voor:

  1. De vis denkt dat het iets eetbaar is
  2. De vis verdedigt zijn of haar territorium en kan dat alleen doen door de ongewenste gast achterna te jagen en te bijten.

  Oftewel, je hebt beet! Op het moment dat je de vis aan je haak hebt zitten, zul jij je niet druk maken over de reden waarom die vis heeft gebeten, maar dit is zeker wel belangrijk voor je voorbereidingen. Zo zal een streamer een prooivis kunnen imiteren voor vis die in scholen leeft, zoals makreel en baars, maar als van een verstoorder van het territorium zal het niet werken. Bij deze vissoorten is een ‘eetbare’ streamer veel aantrekkelijker. Voor snoek en beekforel kunnen streamers die het territorium verstoren wel effectief zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan streamers met felle kleuren en vormen die agressie van de vissen opwekken.
  Daarnaast is slim als je van te voren onderzoekt welke waterinsecten voorkomen in het water waar je wilt vissen. Zo kun je inspelen op het voedsel van jouw vis en zul je sneller beet hebben.

  De vliegen die passen bij de vis waar jij op wilt vissen zijn te vinden in op onze vliegvissen shop en uiteraard in onze winkel in Oldenzaal. Het bestellen is simpel en zo gedaan, maar men zegt van spelen wordt je wijzer en daarom hebben wij een leuk en creatief aanbod ontwikkeld. Bij ons kun je namelijk zelf leren hoe je vliegen moet binden. Hierdoor kun je dus vissen met je zelfgemaakte vliegen! Dit is niet alleen leuk om te doen, maar ook zeer leerzaam om zelf te ontdekken welke vliegen het beste werken voor welk vissoort, maar ook welke vliegen het beste passen bij jouw manier van vissen.